Eén grote markt...


Een aantal van de problemen in ons huidige voedselsysteem zijn momenteel alleen op te lossen door boeren(in de breedste zin van het woord!) en burgers weer met elkaar in contact te brengen. Het is daarom van belang dat niet iedereen "de weg van het voedsel" zoals hieronder is weergegeven kiest. Burgerboerderijen probeert een landelijk netwerk van virtuele marktkraampjes op de grootste virtuele markt van Nederland op te zetten. Dit zijn echter niet alleen boerenkramen, maar ook kramen van particulieren, verenigingen, stichtingen en bedrijven die zich hier voor inspannen, en een marktkraam kunnen gebruiken om bezoekers naar hun website of Facebookpagina. of misschien wel naar hun plek in de echte wereld te leiden. Via deze markt kunnen bezoekers zien wat er lokaal in hun eigen buurt gebeurt.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Boeren, tuinders, boomgaarden, heem- en kruidentuinen of misschien wel historische tuinen, welke op een maatschappelijk verantwoorde manier omgaan met hun omgeving.
 • Veehouders, schaapskooien, fokkers ter instandhouding van historische rassen, imkers,  hobbyboeren, zorgboerderijen, en andere plaatsen waar dieren voor menselijke consumptie gehouden worden op een respectvolle manier.
 • Iedereen die 'gezonde en maatschappeljik verantwoorde voeding' verwerkt tot een product. Denk bijvoorbeeld aan het maken van jam, hammen, bier, wijn, brood, streekproducten, maar bijvoorbeeld ook restaurants.

Deze lijst is niet compleet. Mocht u voelen dat u met een eigen marktkraam ook een bijdrage aan dit systeem kan leveren, zet dan vandaag nog de eerste stap!

Wat kan ik met een marktkraam?

Een marktkraam is een virtuele kraam die op uw eigen locatie op de kaart getoond wordt. Burgerboerderijen gelooft in de kracht van het lokale, en geeft hiermee ook juist de mensen in uw eigen omgeving de kans om u makkelijker te vinden. Een gedeelte van de kraamhouders heeft misschien ook nog een eigen website of actieve facebook pagina. Voor hen zal de marktkraam hoofdzakelijk dienen om bezoekers op die site of dat facebook-profiel te attenderen. Voor kraamhouders die dit niet hebben: de marktkraam kan ook ingericht worden als een simpele website. Kunt u een mailtje versturen met webmail? Dan snapt u dit systeem ook!

Voordelen op een rijtje:

 • Uw kraam wordt onder de aandacht gebracht bij de bezoekers van burgerboerderijen.nl in uw eigen regio.
 • U kunt instellen wat voor soort kraam u heeft. Zuivel, vlees, vis, groente, of alleen maar informatie? Of nog iets anders? Wijn, bier, honing....
 • U kunt op een relatief eenvoudige manier via de marktplaats communiceren met de bezoekers. Hier hoeft u geen ICT-er voor te zijn.
 • (Met name voor kraamhouders zonder eigen website) Google gaat u vanaf heden opnemen in de zoekresultaten, zodat ook buiten burgerboerderijen mensen u makkelijker kunnen vinden.

 

Wat zet ik in mijn marktkraam?

Een marktkraam bestaat uit één of twee delen. Als eerste is het mogelijk -maar niet verplicht- om een soort home-pagina te maken, waar u op uw eigen wijze de bezoekers uw verhaal kunt vertellen. Ook kunt u daar afbeeldingen bij plaatsen. Deze pagina is volledig vrij invulbaar, en net als bij een echte markt is het ook de charme van de markt dat iedere kraam er anders uitziet.Ook kunt u prijslijsten, bestelformulieren, routebeschrijvingen en dergelijke uploaden.

Het plaatsen van commerciele uitingen is toegestaan. Dus als u mensen wilt attenderen op uw vleespakketten, doe dat vooral, en plaats en natuurlijk wat aantrekkelijke foto's bij. Echter gelden net als op een echte markt ook enkele spelregels. Dat is nodig om de boel gezellig te houden, en we gaan ervan uit dat iedereen dat respecteert.

Het tweede gedeelte van de kraam is voor iedereen gelijk. Deze bevat de informatie welke voor alle kramen op een uniforme wijze wordt bijgehouden. Denk aan adres, contactgegevens, eventueel openingstijden en bijzonderheden.

Wat kost dat?

Aan het gebruik van een marktkraam op Burgerboerderijen zijn geen kosten verbonden. Burgerboerderijen is als een plantje dat aan het ontkiemen is. Tijdens dat ontkiemen zijn er weinig marktkramen, en dus is de markt nog niet zo waardevol voor bezoekers. Met de juiste verzorging (en liefde en aandacht) zal het plantje gaan groeien, en groeit ook de markt. Meer marktkramen, beter gevulde marktkramen,  meer bezoekers... Op dat moment wordt de markt meer waard voor zowel bezoekers als kraamhouders. De kans is ook groot dat op dat moment meer kosten gemaakt moeten gaan worden door Burgerboerderijen om de website reclamevrij te houden. Het is niet ondenkbaar dat in die fase bepaalde functionaliteiten alleen voor betalende kramen gehandhaafd kunnen blijven. (Gebruik video via onze server, veel bestandsruimte of meerdere pagina's) Hierover zal in de toekomst ooit een keer een beslissing genomen moeten worden. Tot die tijd worden alle aanwezige functionaliteiten gratis ter beschikking gesteld.

Ik wil een marktkraam aanmelden!

Volg de onderstaande stappen:

 1. Ga naar onze aanmeldpagina, en meld uzelf aan bij Burgerboerderijen.
 2. Na het voltooien van de registratie kunt u de organisatie een emailbericht of DM sturen. Hierin geeft u aan dan u een kraam wil aanmelden, en waarvoor de kraam bestemd is. Ook vermeldt u aan welk Burgerboerderijen account u dit gekoppeld wil hebben. Het is mogelijk om een marktkraam aan meer burgerboerderijen accounts te koppelen. Zo kunnen meer mensen de marktkraam up-to-date houden.
 3. U krijgt bericht terug van de organisatie. Als uw marktkraam is toegevoegd, kunt u deze terugvinden wanneer u ingelogd bent onder uw persoonlijke menu rechts boven ('Mijn Marktkramen').
 4. Bij 'Mijn Marktkramen' ziet u nu uw kraam staan, met daarachter een bewerk knop.
 5. De pagina daarna bevat de knoppen met alle instelmogelijkheden voor uw marktkraam. Loop ze rustig allemaal door, kijk of ze op u van toepassing zijn, en vul ze correct in.
 6. Laat enkele bekenden, vrienden of collega's even naar de pagina kijken. Zitten er nog spelfouten of onjuistheden in?

Indien u er niet uitkomt, of graag hulp wil hebben met het inrichten van uw kraam, neem ook dan even contact op met de organisatie!